Zorgverzekering tips

Ieder jaar rond november worden de nieuwe tarieven bekend gemaakt van de zorgverzekering. Tarieven waar weinig mensen blij van worden, sterker nog tegenwoordig zijn er veel mensen die problemen hebben om iedere maand de premie te betalen.

We hebben een aantal tips voor je verzameld die de kosten mogelijk een beetje kunnen drukken tijdens het zorgverzekeringen vergelijken voor 2020.

De juiste basisverzekering

Bij een basisverzekering heb je de keuze uit vier soorten: natura, budget, combinatiepolis en restitutie. De contracten met de zorgverleners maken het verschil in de verzekeringen. Je krijgt alleen alle kosten vergoed als je zorgverzekeraar een contract heeft met de zorgverlener.

Dit geldt overigens niet voor spoedeisende hulp, maar alleen voor planbare zorg. De goedkoopste verzekering is de budgetpolis, hierbij heeft de zorgverzekeraar weinig contracten met zorgverleners.

Neem een online verzekering

Bij sommige verzekeraars kun je alleen online je eigen inschrijven, je krijgt geen post en eventuele declaraties gaan allemaal via internet. De internetapotheek zorgt voor medicijnen, vaak is de premie lager dan bij verzekeraars waar je echte formulieren moet invullen en opsturen.

Let op de gezinssamenstelling

Met het hele gezin op één polis is wel makkelijk, maar het is niet altijd voordeliger. Het kan zo zijn dat je partner voordeliger is bij een andere verzekeraar. Heb je niet beide dezelfde wensen kan het voordeliger zijn om een aparte vergelijking te maken.

Aanvullende verzekering

Verwacht je weinig kosten voor het volgende jaar omdat je gezond bent? Denk er eens over na of een aanvullende verzekering dan wel zin heeft. Weeg af hoeveel gebruik je ervan zult maken en wat je ervoor betaald maandelijks.

Soms is het voordeliger om de kosten te betalen, in plaats van iedere maand een dure verzekering te moeten betalen. Een goed voorbeeld is de tandarts, twee keer per jaar een controle is goedkoper dan iedere maand ervoor betalen via je zorgverzekeraar.

Let op of je niet dubbel verzekerd bent

Heb je een reisverzekering? Kijk dan goed na of je dubbel verzekerd bent voor reiskosten in het buitenland. Een basisverzekering vergoedt namelijk medische kosten in het buitenland tot het Nederlandse tarief. Is de zorg duurder in je vakantieland dan moet je extra verzekeren.

Dit kan bij de zorgverzekering, maar ook via de reisverzekering.

Verhoog je eigen risico

Verwacht je niet veel kosten te maken in het volgende jaar, dan kun je overwegen om je eigen risico te verhogen. Kies dan voor een vrijwillig eigen risico. Je kunt je eigen risico in stappen van 100 euro verhogen.

Je kunt jouw eigen risico tot maximaal 885 euro verhogen, de zorgverzekering geeft dan een korting op je maandelijkse premie.

Wees kritisch met je zorgverzekering

Laat niet ieder jaar je zorgverzekering zomaar doorlopen, wat het ene jaar voordelig is kan het jaar erop wel duur uitpakken. Bekijk kritisch je verzekering, zeker als je een andere dekking nodig hebt, misschien ben je dan wel voordeliger uit bij een andere aanbieder.

Jouw zorgverzekering vergelijken duurt een paar minuten, maar kan je veel geld besparen.